IFWP kongress i Slovakia

Tekst og foto: Svein Grønvold

Årets kongress i International Federation of Wildlife and nature Photography (IFWP) ble arrangert av den slovakiske medlemsforeningen SAFP 1 – 5 juni. Arrangementet var lagt til Tatrafjellene rett over grensa fra Polen. NN var også i år representert med Pål Hermansen og Svein Grønvold. Til sammen deltok 40 medlemmer fra 11 forskjellige land (medlemsforeninger). Etter noen års deltakelse treffer vi nå mange «gamle kjente» siden flere av deltakerne er de samme fra år til år.

Den Slovakiske foreningen hadde lagt ned et stort arbeide i et variert program der vi reiste ut til forskjellige lokaliteter i mindre grupper. Blant høydepunktene denne gangen var møte med Tatra gemse og alpemurmeldyr i 1850 moh. i en fjelldal i Tatrafjellene. Området har også et rikt planteliv og akkurat nå var alpekubjelle (Pulsatilla alpina) på sitt flotteste. Arten ligner svært mye på vår mogop. Andre aktiviteter var rafting i en treflåte på grenseelva Dunajec – en trolsk canyon med bratte skogkledde fjellsider i morgendis. Senere samme dag var det fotografering av European ground squirrel som på norsk heter sisel. Disse små «jordekornene» holdt til i gressbakkene innenfor murene på det gamle middelalderslottet Spis Castle.

IFWP sliter for øyeblikket med å skaffe kandidater til et nytt styre og på generalforsamlingen ble det satt ned en gruppe som skulle jobbe med å finne kandidater fram til et styremøte i oktober. Nytt av året var at den årlige fotokonkurransen var åpen for alle medlemmer i medlemsforeningene og ikke som tidligere der foreningene bare kunne delta med bilder samlet fra den enkelte forening. Til tross for kort frist hadde flere NNere sendt inn bilder. Vi som var til stede under premieutdelingen kunne glede oss over heder og ære til to av dem. Espen Bergersen fikk 3. plass i kategorien «Pattedyr» med bildet «Lucky Herring» der ei sild så vidt unnslipper gapet til en knølhval. Kai Jensen ble også premiert og det i kategorien «Planter og sopp» med bildet «Birchtrees», et bilde av tett bjørkeskog med rim på trærne. Gratulerer så mye til begge!