Norske fugler Pål Hermansen og Tom Schandy

To av nestorene i norsk naturfotografi, Pål Hermansen og Tom Schandy, har i høst gitt ut en omfangsrik fuglebok. Norske fugler, levevis – forsking – trusler – folketro. De har tatt mål av seg til å lage et nytt standardverk for fugler i Norge. Uten å ha lest mye av teksten i boken, virker den å være svært innholdsrik. Her finner mange av oss noe interessant. Siden det er en fuglebok, inneholder den nødvendig vis masse artsbilder. Men, det er tross alt to fotografer som selv har gjort bildeutvalget (og levert bortimot alle bildene – det sier litt om arkivet til disse to), så de har gjort det mesterlige å klemme inn fotografier som er bra som fotografi også. Boken kan du kjøpe ved å kontakte Tom eller Pål direkte.

Lars Andreas Dybvik

Laponia storslagen stillhet, Orsoya og Erlen Haarberg

Orsolya og Erlend Haarberg har kommet ut med boken «Laponoia, storslagen stillhet». Ikke mange er i nærheten av den dedikeringen disse to har til naturfoto. Og resutatet snakker for seg selv. En utsøkt bok med enestående bilder og en enestående trykkvalitet.

Tekst er skrevet av John E. Utsi som parerer de storslagne bildene med utsøkte tekster. Tekster som ikke roper på oppmerksomhet, men treffer like dypt som bildene.

«Under sina färder har de ständigt sökt de linjer og former som ger liv åt landskapet: Färgerna, ljuset och skuggorna som målar bilden och gjør den unik. Ljusspelet over fjälldalen, björknävrets vackra mönster. Den ensamme renen på högfjället fotograferas i en fägslande omgivning, och betrakteren av bilden upplever en omedelbar närvarokänsla.

Ofta fann de vad de sökte. Men ibland fann de något de inte förventat sig finna. Det oväntade som finns där om man bemödar seg att söka.»

«Du kan känna solens varma strålar efter en häftig regnby, den varma sommarvinden som smeker din kind, eller den rasande snöstormen som river ditt ansikte. Du kan i deras bilder förnimma midtvinterens doftlösa köld. och rent av ana tystnaden i alt detta stora.»

Boken kan bestilles direkte fra Orsolya og Erlend http://haarbergphoto.com/laponia/se/

Kai Jensen

Svalbard. Frozen in Time – Roy Mangersnes

En annen bok som kom ut for ikke lenge siden er Svalbard – Frozen in time. Her har Roy Mangersnes samlet et delikat utvalg svart-hvitt fotografier fra sine reiser til Svalbard. Denne boken har et opplag på 1000 eksemplarer hvor alle er nummererte og signerte. Også i denne boken er det flott å se hvordan det kommersielle kan forenes med det estetiske. Bildene er i stor grad tatt når Roy har ledet fotoreiser for WildPhoto. Kontakt Roy om du vil kjøpe.

Lars Andreas Dybvik