Johan Brun er død

 

Johan Brun er død, 98 år gammel. Han var æresmedlem i Norske Naturfotografer.

Johan ble tildelt flere kulturpriser, Leif Preus Minnepris, og hadde Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. Han ble en legende som pressefotograf i Dagbladet, hvor han jobbet fra 1948 til han ble pensjonist. Han var også fotosjef under OL på Lillehammer 1994.

Brun ble først kjent for sine idretts- og nyhetsbilder, men senere gjorde han seg også bemerket med naturreportasjer. Han ga ut flere reportasjebøker på egen hånd, og hadde også det fotografiske ansvar for bøker med blant andre Arne Næss, Haagen Ringnes, Vera Henriksen og Odvar Nordli.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Johan Brun var ydmyk og alltid lærevillig. Han meldte seg på kurs med fotograf Morten Krogvold, og etterhvert ble han Krogvolds assistent og de jobbet sammen under flere workshop’er i Vågå.

Johan ble rikskjendis da han skal ha felt skøyteløperen Hjalmar «Hjallis» Andersen med blits under EM på skøyter på Bislett i 1951. Hjallis ble blendet og falt på 10.000-meteren, men fikk gå om igjen og vant. I ettertid har det kommet frem at Hjallis falt som følge av ei jernstang han kom borti, men hvorfor ødelegge en god historie med fakta? Det var imidlertid ikke første gang Johan hadde trøbbel med blitsen… noen år tidligere, under en nobelprisutdeling i Universitetets Aula i Oslo, eksploderte blitsen Johan brukte så glasset singlet over Kong Haakon!

Hele livet var Johan Brun knyttet til fjellet, og spesielt til Hardangervidda hvor han sommer etter sommer var sauegjeter og naturfotograf. Fjellet preget ham både som menneske og fotograf. Nå har fotografen, åndsmennesket, kulturpersonligheten, naturbarnet, livsfilosofen og fotografen Johan Brun besøkt Hårteigen for siste gang.

 

 

Forfattet av
Dag Røttereng 28. april 2021