Jon Østeng Hov er død

Naturfotografenes grand old man, Jon Østeng Hov er død, han ble 83 år.

Jon ble naturens advokat, han ville fortelle om den verden av naturkunnskap som fantes, men som folk flest ikke hadde noen anelse om. Et brennende ønske om å dele med andre, – gjennom tekst, bilder og foredrag. Det var slik kamera kom inn i bildet. Bilder kunne brukes i formidlinga. Derfor skaffet han seg i 1950 årene et enkelt «kasse-kamera». Og forsøkte å fange stemninger og dyremøter. Fra 1979 frem mot 70-årsdagen drev Østeng Hov på heltid med det han likte aller mest. På det meste ble det opptil 150 foredrag i året. Jon Østeng Hov har skrevet ni bøker, og var blant de første som leverte naturbilder til frimerker. Jon Østeng Hov har mottatt en rekke priser, Sør-Trøndelags kulturpris (1992), Den Norske Friluftsprisen (1998), Ridder første klasse av den kongelige norsk Sankt Olavs Orden (2005), Skjæraasenprisen (2008), Det Kongelige Norske Videnskapers Selskabs minnemedalje (2010), Heitkøtters naturvernpris (2010). I tillegg var Jon Østeng Hov æresmedlem av Norske Naturfotografer, her kom han tidlig med.

NN medlem Tom Schandy er blant mange som hyller en hedersmann, på sin Facebookside skriver han;

I 2010 besøkte jeg ham i Ålen for å lage et portrett på ham til Natur&Foto. Det var siste gangen jeg så ham, men for et par-tre år siden ringte jeg ham. Da satt han på Grand Hotel i Oslo, klar for å komme på God Morgen Norge i TV2, for å fortelle om sin siste bok: «Hilsen fra fjellet – mine møter med fjellfuglene». Det ble den siste boka han ga ut – i en rekke av mange flotte hyllester til norsk natur. Han var æresmedlem av Norske Naturfotografer.

Jon var alltid nysgjerrig på å høre hvordan det gikk. Han var oppriktig interessert. Hov var også en dikter (og sanger), og i den siste boka hans står diktet «Skal hilse fra fjellet». Det siste verset i diktet lyder slik: «Skal hilse fra fjellet – det evige land, hvor moskus og jerven har bolig. Min lengsel dit inn er blitt som en brann, kun der får jeg fred og blir rolig».

Det er en sorgens dag når fjellets talsmann ikke lenger kan hilse fra fjellet som han var så glad i.

Vi lyser fred over Jon Østeng Hov´s minne, og våre tanker går til hans familie.

Foto: Tom Schandy

Foto: Tom Schandy

 

 

 

 

Leave A Comment